chocoladetaart

chocoladetaart

You had only one job!

Een verrassingsfeest voor onze papa is een makkie. Je nodigt iedereen uit, je laat hen een geheimhoudingsclausule ondertekenen en bovendien beloven dat ze op tijd komen.

Je lokt je papa mee, onder het mom dat we uit eten gaan, je rijdt naar de plaats van het delict en voilà! Verrassing geslaagd. Er was nooit een moment van twijfel bij hem opgekomen, alleen wilde hij graag het juiste uur wel eens weten 🙂 “Wanneer moet ik juist klaar staan?”

Ik had met mijn zussen afgesproken dat ik de wijn zou regelen. Natuurlijk was dat volledig uit mijn gedacht gegaan. Donderdagavond is de eerste keer dat “de wijn” in mijn gedachten passeert. Redelijk laat om te bestellen natuurlijk. I only had one job! 🙂 Een geluk dat je vrienden hebt die dan meedenken. ( Thx Nele en Tom)

Nu ja, ik had nog een andere taak naar mij toegetrokken. Ik zou ook voor het dessert zorgen. Daar had ik wel mijn zaterdag voor vrijgehouden. En dat was nodig!

Mijn ambities lagen redelijk hoog voor een amateur bakkertje als ik. Ik kan zo meedoen aan Bake Off… 😉

Zaterdagochtend gingen mijn zussen en ik de boodschappen doen en daarna ging ik bakken. Ik heb heel eventjes getwijfeld in de supermarkt of we niet gewoon taarten konden kopen, maar nee. Je maakt die gewoon eventjes zelf… eventjes 🙂

Een Speculaas-kaastaart

Een fruittaart

Een chocoladetaart

Easy peasy!

Maar, het was werkelijk de wet van Murphy…

Mijn speculaastaart lukte vrijwel gemakkelijk tot ik aan de slagroom kwam. Die moet je, volgens een bakker die ik ken ( Ja Pierre, t gaat over jou), met Patikrem maken. Ik haal alles boven en wat blijkt? Patikrem is vervallen, en ik heb geen tijd meer om nieuwe te halen. Ik kan natuurlijk ook gewone slagroom maken, maar de vrees dat het zal inzakken zit er toch wat in. Dus zoek ik naar oplossingen. En die kan je wel vinden op het net. Arrowroot will do!

Mijn slagroom lukt, en de speculaastaart ziet er top uit! ( Achteraf bleek dat ze ook top smaakte)

Om de grote chocoladetaart te maken moest ik eerst 3 x dezelfde cake bakken. Dat kan ik 🙂 De ganache lukt ook. Mijn opbouw van mijn taart ziet er goed uit. Ik kan ze beginnen insmeren met de slagroom. Mooi. Onderaan komen de fijngemalen koekjes en vanboven steek ik dat vol met lekkers: Oreo, Kinderbueno, tobleronechocolade, maltersers, chocoladestokjes,…

Nu alleen nog mijn chocolade mooi laten naar beneden druppelen en ’t is klaar. Maar wa peisde? Die chocolade loopt voor geen meter. Ik kan alleen maar de druppels wat helpen en het worden dan maar piekjes in plaats van aflopers.

Ik zet de taart koel.

Mijn laatste taart, de fruittaart kan nu niet meer fout lopen, denk ik….

Ik bak de ( gekochte) kruimeldeeg met bakparels in de oven en die komt er perfect uit. Ik kan de bodem instrijken met chocolade. Ik begin aan de banketbakkersroom en daar heb je het weer. Ik volg het recept tot aan : “voeg nu de warme ingrediënten bij de koude”. Ik moet nu gewoon alles laten afkoelen en dan kan ik dat in de taart leggen en het fruit kan er op.

Het was echt om te rotten, dat was geen pap, je kon dat gewoon opdrinken. Niet echt de bedoeling natuurlijk. Tiens, ik zal dan mss iets verkeerd gedaan hebben. Dus ik begin opnieuw. Ik maak opnieuw de crème en eigenlijk kom ik terug op hetzelfde…. Stommerik dat ik ben…. Misschien moet je de pap nog eens goed laten doorkoken zodat ze kan indikken, Valerie?

Inderdaad. Die pap lukt nu perfect, maar ondertussen is het wel al bijna middernacht. En in mijn keuken is er precies een bom ontploft. Ik beslis dan maar om alles nog af te wassen en de afwerking… die is voor morgen.

Ik sta om 8u op. Ik maak eerst mijn fruittaart en dat loopt nu super vlot. Zelfs de afdekgelei is in orde. Nummer 2 is klaar.

Voor alle zekerheid check ik toch ook nog eens mijn chocolade taart.

HELP! Alle chocolade is naar beneden gezakt. En door het gewicht zijn er ook wat koekjes mee naar bendeden gedonderd.

Retoucheren is nu echt wel noodzakelijk.

Met mijn paletmes strijk ik alle chocolade terug glad, mijn witte ondergrond moet eraan geloven, ook het afdruppelende effect is weg, maar ze ziet er tenminste terug smakelijk uit.

Ik geef nog even mee:

Dit was het plan

dit was de taart voor ik ging slapen

en dit was de taart is ik uiteindelijk serveerde…:-)

Over hoe het leven in de keuken spannend kan zijn en vooral… je weet nooit waar je uitkomt. 😉

Chocoladetaart (Voor de waaghalzen)

NODIG

Cakebeslag

3 x 7 kleine eieren

3 x 150gr witte suiker

3 x 150gr patisseriebloem gezeefd

Je mengt de eieren met de suiker en je warmt dat mengsel op tot 40gr C. Je klopt het beslag koud in de Kitchenaid.

Je zeeft de bloem in dit beslag en je spatelt deze eronder.

Je stort het beslag in een ingevette vorm en dat bak je af. 22 min op 195gr C.

Je doet dit 3 keer. Als de cake is afgekoeld snij je ze in twee en in het midden strijk je met behulp van een verfborstel de cake in met suikerwater. ( 1/1 water-suiker, opgekookt tot de suiker is opgelost).

Dan leg je de 2 helften terug op elkaar.

ganache

300gr melkchocolade ( de parels van Callebaut)

200gr room ( 35% vet)

Je laat de room tot op het kookpunt komen, je voegt de chocoladeparels toe. Je wacht 1 minuut en je mengt alles mooi onder mekaar. ( als je dit al de avond ervoor kan doen, dan moet je de chocolade nu alleen nog eens goed doormixen)

Slagroom

250ml slagroom

500ml mascarpone

1 zakje vanillesuiker

2 el arrowroot

Vanillearoma

Mix de slagroom met 1 zakje vanillesuiker en 1 el arrowroot. Mix de mascarpone met 1 el arrowroot en 1tl vanillearoma. Meng nu alles dooreen met een spatel.

Schep alles in een spuitzak, zodat je beter kan verdelen.

Bouw nu de taart op.

1e cake. Daarop strijk je chocolade en leg je een tweede cake. Daar komt slagroom op en dan deel drie. Terug chocolade.

Als je toren af is strijk je hem helemaal vol met de slagroom. Je kan de taart best op een draaiende plant zetten. Dat werkt gemakkelijker.

Meng oreokoekjes tot gruis ( haal eerst wel de witte crème weg) en strijk deze onderaan de taart.

Laat de chocolade langs de bovenkant naar beneden lopen.

Versier de taart bovenaan met allerlei lekkers naar keuze.

Succes en smakelijk! Wie weet wordt het deze wel 😂



3 gedachten over “chocoladetaart”

Geef een reactie