Golden milk

IMG_5577

Als je geen fan bent van koeienmelk zoals ik, zijn er toch heel veel alternatieven op de markt. Haver-, cashew-, amandel-, soya- en rijstmelk zijn al enkele voorbeelden. Je kan deze zo kopen, in gewone versie, maar ook in bioversie en je kan, als je wat meer tijd hebt, die melk gewoon zelf maken.

Dat is niet eens moeilijk. Je moet alleen de gewenste noten of dergelijke, laten weken in water, blenderen en zeven.

Maar dat was gisteren niet mijn insteek.

Sinds een paar maanden heb ik mij op Yoga gesmeten. ‘t is nu nog totaal niet van die aard dat ik daar foto’s van op het net zou gooien, maar ik voel er mij goed bij en het doet deugd. Ik ben ook al wat stabieler in de oefeningen en ik denk zelfs dat ik al wat leniger ben geworden. Nu ja, ik denk het he 🙂

Door yoga ben ik ook iets anders tegen gekomen. Ayurveda. Dat is een eeuwenoude gezondheidsleer uit India. Het betekent: “kennis van het leven”. Je creëert balans in lichaam en geest. Iedere mens bestaat uit een unieke combinatie van water, aarde, vuur, lucht en ether. Wanneer je door omstandigheden deze combinatie verstoort, ben je uit balans en krijg je klachten. Tot op een bepaald niveau kan Ayurveda die herstellen.

Dit is in een notendop waar het over gaat. In India is dat een universitaire studie van 6 jaar, dus ik ga echt niet beweren dat ik het allemaal al weet… Maar ik ga er mij wat in verdiepen…. en dan zal ik het allemaal weten! 🙂

Voorlopig heb ik al de test gedaan om te weten welke dosha ik heb. Curieus dat ik ben.

Op http://www.ayurveda-test.com.

Hieruit blijkt dat ik overwegend Kapha ben en op de tweede plaats Pitta.

Mijn voeding moet dus tegenwicht geven aan mijn dosha. 🙂

Toch leuk, nu heb ik een dosha…. 🙂 klink een beetje als mijn huisdier, maar kom.

Voorlopig ben ik nog een leek, maar ik heb toch al een receptje voor jullie. Het is een speciale smaak, maar ‘t zou ook heel goed zijn als je wil afvallen…

En ik vind het lekker.

GOLDEN MILK

IMG_5578

NODIG ( voor 2 tassen)

600ml plantaardige melk

2tl kurkuma

1 kaneelstokje

een snuifje zout

4 peulen kardamon

zwarte peper

2 tl gemberpoeder

2tl honing

HOE

je laat deze melk even doorkoken met alle ingrediënten erbij. Je zeeft deze en je kan ze direct opdrinken.

 

Smakelijk!

 

 Geef een reactie