Gebakken ganache met bloedappelsien, gebrande appeltjes, pikante hazelnootjes en appelsienolie

Gebakken ganache met bloedappelsien, gebrande appeltjes, pikante hazelnootjes en appelsienolie

Ik kondigde het al aan dit weekend. Een dessertje.

Een diner eindigt niet voor iedereen met iets zoet, maar dit weekend stond dat buiten kijf. De uitgenodigde zoetebekken houden altijd een plaatsje over voor een dessertje. En wat is er lekkerder dan chocolade?

Dat dacht ik ook.

Met dit receptje was ik begonnen. Een geluk, want na een dagje in de keuken begon mijn arm mij parten te spelen. En een dessert kan je moeilijk overlaten aan anderen.

Het receptje is niet moeilijk, maar vergt wel wat tijd. En het is het proberen waard!

NODIG

250gr chocolade ( min 85%cacao)

150gr ongezouten boter

1 ei + 3 eigelen

60gr suiker

Zeezout

2el korianderzaadjes

3/4 el peperbolletjes

1 steranijs

1 kaneelstokje

8 kardamonpeultjes

3/4el suiker

40gr hazelnoten, grof gehakt

300gr crème fraîche

2,5 el poedersuiker

1el olijfolie

Zeste van 1 appelsien

1 appel

Een klein rond vormpje.

Crème brûlé brandertje

1 bloedappelsien

100gr witte chocolade

50gr pistachenoten, fijngehakt.

Blaadjes munt

HOE

Zet de oven op 170gr C

Verwarm de chocolade samen met de boter. Doe dit in een kom, die je op een andere kom zet. In de onderste doe je water dat je laat koken. Zorg dat de bovenste kom niet aan het water komt. De bovenste kom wordt door de stoom opgewarmd. De chocolade zal zo niet verbranden. Als alles mooi is gesmolten, laat je dat afkoelen.

Doe het ei en de dooiers in een keukenmachine en klop deze op met de suiker. Tot je een bijna witte stevige crème krijgt.

Spatel dit mengsel onder de chocolade en giet dat in een ovenschaal. Zet deze chocolade 10 minuten in de oven. En laat afkoelen.

Doe alle kruiden in een pan en laat deze opwarmen tot ze een lekker geur afgeven. Mix ze heel fijn en doe dan de suiker en de noten erbij.

Meng de olie met de zeste van de appelsien.

Klop de room op met de poedersuiker. Oppassen dat je het niet te ver laat kloppen, of je hebt boter. 😂

Snij schijfjes van de appel en druk er met een ringetje mooie rondjes uit. Net voor het serveren kan je er met een brandertje suiker op branden.

Snij de appelsien “à vif”. Dat doe je door de boven en onderkant weg te snijden. Dan kan je langs de schil snijden tot het vruchtvlees bloot ligt. Nu kan je langs de nerven het vruchtvlees los snijden. Die partjes, zonder pel, kan je als versiering gebruiken.

Smelt de witte chocolade op dezelfde manier als de donkere. En meng er de gehakte pistachenoten onder. Giet dit uit op een platte schaal en laat afkoelen.

Je maakt een lijn op je bord met de noten-kruidenmengeling. Leg daar een stuk gebakken ganache op. ( neem zeker 1u voor het serveren uit de koelkast) werk af met de opgeklopte room, een beetje appelsienolie, de appeltjes en appelsienpartjes. Breek er nog wat witte chocolade over en serveer met een muntblaadje.

(Witte chocolade en munt ben ik vergeten op het bordje te leggen…., typisch)

Smakelijk!Geef een reactie