Pina Colada dessert

Pina Colada dessert

Zaterdagavond hadden we een feestje voor vrienden. ‘t Is een bijna-jaarlijkse gewoonte om hen uit te nodigen om mosselen te komen eten.

Wat vooral speciaal is aan dát etentje: mijn man kookt. Ja, hij staat er op 🙂 Hij maakt de mosselen. En toegegeven, hij kan dat. Hij kan veel in de keuken, maar ofwel weigert hij ofwel krijgt hij van mij niet de kans.

En nog een extra specialleke, hij haalt ook zelf de mosselen bij Quisquater. www.quisquater.be

Dat kan hij ook! 😊🙏

Ik ben dan altijd een beetje verliefd op zijn verwonderde reacties over boodschappen doen: “zoveel volk dat daar was, maar dat gaat daar goed vooruit, want die bedienen met 5 tegelijk”, of wanneer hij naar een drankenhandel gaat om vb een fles Gin als cadeautje te kopen: ” ik liep daar wat rond en ik heb voor mezelf ook vanalles meegebracht”. Hij etaleert dan fier zijn buit.

Grappig toch? Als ik boodschappen doe, ben ik super georganiseerd. Ik loop door de supermarkt alsof ik Speedy Gonzales ben. Ik weet alles staan. Dat moet vooruit gaan.

Stel je voor dat ik steeds alles, een voor een, zou tonen aan hem als ik thuis kom. “Kijk, schat, boter” of “ferme zak aardappelen, he?” 🙂

Nee, ik zet alles netjes op zijn plaats als ik thuiskom en daarmee is de kous af.

Voor mij zijn de supermarkt, viswinkel of slagerij geen wonderlijke plaatsen meer. Dat is een noodzakelijk kwaad. Om nog een beetje kinderlijk genot te hebben, moet ik naar IKEA 🙂 ….. kaarsjes kopen ofzo.

De voorafjes en het dessert maakte ik wel, zaterdagavond.

PINA COLADA ( naar een recept van Jonathan De Peusseleir, Kokschool, Zele)

IG: @jonathandepeusseleir Kokschool

NODIG

Kokosdôme

2dl kokosmelk

4gr gelatine

50gr suiker

2dl room

scheutje witte rum ( ik had geen witte, maar wel Stroh rum)

Ananascremeux

5 eidooiers

45 vanillepoeder

500ml ananassap

35gr amandelmelk

100gr suiker

100gr boter

Carpaccio van ananas

1 verse ananas

50gr suiker

100ml water

sap van 1/2 citroen

sap van 1/2 limoen

afwerking

muntblaadjes ( of iets anders van cress)

chocopops gemengd met witte chocolade

verkruimelde meringue

verse ananas in kleine blokjes

HOE

Kokosdôme

Week de gelatine in koud water,

Warm de kokosmelk op tot 60°C ( mag niet koken) en los de geweekte gelatine er uitgeknepen in op.

Voeg een scheutje rum toe en laat afkoelen

Klop de room voor 3/4 op, zodra het kokosmengsel lobbig wordt door het afkoelen, spatel je de opgeklopte room er onder.

Giet in siliconen bolvormen en zet 2u in de vriezer. ( Ik gebruikte de vormen van Tupperware Multiflexdomes)

Ananascremeux

Roer de eidooiers en het vanillepoeder stevig door elkaar, zodat het een egale massa wordt.

Kook het ananassap met de amandelmelk en de suiker

Giet 1/3 van deze vloeistof op de dooiarmassa en roer goed door met een klopper

Giet het mengsel terug in de pan en blijf roeren om klontertjes te voorkomen

Verwarm tot 85°C

Giet de massa in een kom en laat afkoelen tot 37°C

Mix er dan de boter deel per deel onder.

Doe in een spuitzak en laat opstijven.

Carpaccio van ananas

Snij de ananas in super fijne plakjes

Warm de suiker en het water op tot aan het kookpunt, zet weg van het vuur en voeg het sap toe. Haal de plakken door de siroop en laat uitdruppen. Leg de plakken op een matje en zet 1 uur in een voorverwarmde oven van 100°C. Eventueel langer, is afhankelijk van de dikte van de schijfjes. Zorg dat he er 2 hebt per persoon. Eentje laat je plat drogen en de andere leg je in een komvormpje ( vb over de onderkant van een cupcakevorm)

Afwerking

Neem 50gr chocopops en meng deze met 50gr gesmolten witte chocolade ( au bain marie). Maak hier knotsjes van en laat afkoelen.

Spuit een spiraal op je bord met de cremeux. ( dat kan je gemakkelijk doen om een draaischijf, ik kocht die van mij lang geleden in IKEA)

Leg op het bord een schijfje ananas ( gedroogd) en daarop een dôme. tegen deze bol, leg je een schijfje ananas dat je tijdens het drogen hebt geplooid tot een kommetje. Daarin komt de verse ananas. Werk af met munt, de knotsjes en wat gebroken merengue.

Smakelijk!Geef een reactie