Crêpe Suzette

Crêpe Suzette

Door Corona zijn er nu toch al verschillende weekends voorbij, waarin we normaal gezien een of meerdere etentjes moesten organiseren. Maar ja, de regels zijn streng, dat mag nu niet. En laat dat net het ergste zijn van allemaal. Nu kan ik mij niet uitleven in de keuken. Of toch? Er zijn nog dingen die ik heel erg mis: Mijn man kan niet naar de kapper :-), ik kan niet naar de kapper,…

Shoppen lijkt overbodig omdat je toch nergens heen moet. De 7 communiefeesten, waar we dit voorjaar waren op uitgenodigd, gaan niet door, dus waarom zou je nieuwe outfits kopen… Om in de tuin te zitten?

Goed voor de portemonnee zou je denken, maar toch…Dat online shoppen lukt aardig. Nieuwe spullen voor de tuin, extra accessoires voor The Green Egg en nu ook bakgerief.

Ik zag Roger Van Damme op NJAM een dessert klaarmaken dat er zoooo lekker uitzag dat ik dat moest namaken. Ik had wel een paar extra spullen nodig dus online bestellen dan maar. Hopelijk gebruikt hij in zijn andere receptjes ook deze ingrediënten, anders staan ze maar in mijn kast te verkommeren.

NODIG
Vanille-ijsPannenkoeken
500ml melk5 eieren
100gr suiker750gr melk
1 vanillestok10gr puddingpoeder
6gr Cremodan85gr suiker
170gr eidooiers1el arachideolie
380gr room275gr bloem, gezeefd
Coulis van appelsien1 vanillestok
75gr suikersnuifje zout
3 kruidnagels50gr gesmolten boter
2 jeneverbessenAppelsiensorbet
1 steranijs220gr water
1 vanillestok140gr appelsiensap
20ml water20ml passievruchtencoulis
25ml Cointreau20gr glucose
25ml Grand Marnier40gr invertsuiker
130ml Mandarin Napoleon5gr melkpoeder
1l appelsiensap20gr Procrema
Appelsiengelei4,2gr Cremodan
540gr coulis
1gr agar-agarpoeder
Versieringen
Muntblaadjes
meringue van appelsien
kletskopjes
appelsien, zeste en partjes à vif gesneden

HOE

Zet eerst en vooral het aantal bordjes dat je nodig hebt, in de vriezer. Anders smelt je dessert weg alvorens het op tafel staat.

Vanille-ijs

Verwarm de melk  en het gespleten vanillestokje zachtjes op het vuur. Klop de eierdooiers los in een kom en voeg de suiker toe. Bereid een crème anglaise door de warme melk al roerend toe te voegen aan de eierdooiers. Giet het geheel weer in de pan en gaar de massa tot 85 °C. Voeg als bindmiddel 6 gr Cremodan Creamline toe. Verwijder het vanillestokje en mix de ijsbasis 20 seconden en giet door een zeef. Doe als laatste de koude room er nog bij. Laat 4 uur afgedekt rijpen in de koelkast. Draai het ijs op in een ijsmachine. Roger ( ik mag Roger zeggen hahaha) giet het ijs in PVC buisjes, maar dat heeft geen kat, dus goot ik het ijs in een siliconen vormpje. ( Je kan ook ijsblok-vormpje gebruiken) Laat 1 nacht opstijven in de diepvriezer. Je kan de blokjes er uit duwen en in de diepvriezer bewaren.

*Cremodan dient enkel om het ijs te bewaren. Je hoeft dit niet toe te voegen als het ijs dezelfde dag gebruikt wordt.

Pannenkoeken

Klop de eieren los in een kom. Voeg de melk, het roompoeder, de bloem, de suiker en het vanillemerg toe. Meng tot een gladde massa. Voeg het zout, de olie en de boter toe en mix het beslag glad. Bak het pannenkoekenbeslag op en leg ze in de koelkast tot gebruik. Je hebt niet alles nodig, dus je kan al eens pannenkoeken eten 🙂

Coulis van appelsien

Laat de suiker op een matig vuur karamelliseren in een pan met een dikke bodem. Laat kleuren tot een blonde karamel. Oppassen dat je de suiker niet laat verbranden. Dat smaakt en ruikt bitter en dan moet je opnieuw beginnen. Voeg de kruidnagel, de jeneverbessen, de steranijs en het gespleten vanillestokje toe en blus af met het water en de drank. Ook hier oppassen, warme suiker is gevaarlijk! Breng aan de kook en voeg het sinaasappelsap toe. Laat de coulis 1 nacht afgedekt infuseren in de koelkast. Giet door een fijne zeef.

Appelsiensorbet

Verwarm alle ingrediënten op het vuur tot 35 °C. Breng alles al roerend aan de kook en giet door een fijne zeef. Laat de massa gedurende 4 uur afkoelen in de koelkast en draai de gewenste hoeveelheid op in een ijsmachine. Vul een spuitzak met de sorbet en vul dezelfde vormpjes zoals het ijs, dan is dat een mooi geheel. Laat 1 nacht opstijven in de diepvriezer. Bewaar de uitgeduwde vormpjes in de diepvriezer.

Gelei van appelsien

Breng de sinaasappelcoulis en de agar agar aan de kook. Stort uit (2 mm) op een bakplaat bekleed met plasticfolie en laat volledig afkoelen. Snijd de gelei op maat van de vormpjes sorbet. Rol de sorbet in de gelei. Dit doe je net voor het serveren.

Afwerking van het bordje

Snij de pannenkoeken op grootte. Zorg dat je net rond 1 vormpje kan van het vanille-ijs. Zo leg je er 2 op een bord. Daarbij komt de sorbet die in de gelei is gewikkeld. Werk af met appelsienpartjes, zeste van appelsien, een koekje kletskop wat meringue van appelsien, een muntblaadje en een beetje opgewarmde saus.

Smakelijk!1 gedachte over “Crêpe Suzette”

Geef een reactie