Hongaars schoorsteengebak

Hongaars schoorsteengebak

Ik kwam op Pinterest een foto tegen van een schoorsteengebak. Is iets typisch uit Hongarije. En als je dan een recept nodig hebt, moet je altijd eerst eens gaan kijken bij http://www.hap-en-tap.be . Als je het daar niet vindt, zoek je maar verder, maar hoogstwaarschijnlijk heeft Myriam Minne dat al eens gemaakt. En ja hoor.

Wat heb je nodig?

240gr bloem

2kl gist

2el suiker

1/8kl zout

1 ei op kamertemperatuur

45gr gesmolten boter

120ml melk op 37gr C

Extra gesmolten boter

Decoratiesuiker

HOE

Doe de melk en 3/4 kl suiker en de gist in een kom en laat 10min staan. Er zullen belletjes ontstaan en dat betekent dat de gist aan het werken is.

Meng in een andere kom de bloem, zout en de rest van de suiker door elkaar. Hierbij komt het gistmengsel, het ei en de boter. Dit wordt een deeg dat nog plakkerig is, maar dat hoort zo. Dit laat je een uurtje rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven op 190gr C

Neem nu een deegrol en bekleed deze met aluminiumfolie en wrijf deze in met gesmolten boter.

Verdeel de deeg in 4 delen. En rol ze een voor een uit tot een cirkel van ongeveer 4mm dikte. Snij met een pizzasnijder een lange slang zoals op de foto.

Draai deze slang op je deegrol en strijk dat in met boter, en rol dat door de suiker.

Plaats nu de deegrol in de oven, maar zorg dat hij overal vrij ligt. Je kan iets ovenbestendig zoeken waar je het kan opleggen. ( een bakblik, kleine ovenschaaltjes,…)

Draai elke 5 minuten de deegrol zodat alles mooi kan bruinen. Dit doe je ongeveer 3à4 keer. Hou dat in ‘t oog want die van mij was de eerste keer te ver. ( lees: verbrand 😊)

Haal de deegrol uit de oven en rol nogmaals door de suiker ( eventueel eerst nog wat instrijken met boter)

Nu kan je het koekje er gewoon afschuiven. En laat afkoelen.

Heerlijk met een kopje koffie op een zondag. In Coronatijden.

Smakelijk!2 gedachten over “Hongaars schoorsteengebak”

Geef een reactie