Uitdaging


Wat heb ik nu weer in mijn hoofd gehaald: “ vegan voor 1 maand”. Ik ben zot want ik ben zelfs nog geen vegetariër, dus al zeker geen veganist. 

Maar ik wil wel meedoen met de EASY VEGAN. Een coachingprogramma van vzw EVA. 

Ik ben er al langer van overtuigd dat we allemaal te veel vlees eten, dus zo’n challenge om dat vlees te vervangen door plantaardige producten wil ik wel proberen. 

Thuis leerde ik, zoals de meesten onder ons, dat er vlees, aardappelen en groenten op het bord moest liggen. Dus die vervangende producten ken ik niet echt goed. Ik ga dus nu voor de eerste keer in mijn leven “edelgistvlokken” kopen. 😊

Als ik er begin over te lezen lijkt het ogenschijnlijk allemaal poepsimpel, maar dat geloof ik niet. ‘t Gaat een opdracht worden! Geef toe, alles wat je snel weghapt, is meestal dierlijk van aard. Een kaasje, een salamieke, een chipske. 

Voor alle duidelijkheid wil ik niet vertrekken van wat niet mag. Ik wil vooral ontdekken hoe het anders kan, ik mag niet her dieet-gevoel krijgen. 

Op de blog www.birdwondersblog.com vond ik een stappenplan: hoe begin je aan zoiets.

1) eerst vegetarisch eten en koken onder de knie krijgen. Dat is niet echt een probleem voor mij: Ottolenghi, Steffie Vertriest, Yasmin Khan volg ik al een tijdje, vegetarisch is mij niet vreemd. Check!


2) geen melkproducten. Ik lust zowiezo al veel liever soja-, rijst-, spelt- en amandelmelk. Aan die smaken moet je wel wat wennen maar zo’n melk is veel smeuïger en voller van smaak. 

3) geen kaas. Nu komt het. Dit is nieuw voor mij. Wat vang je aan met edelgistvlokken? … net gekocht en ik vind het al spannend😊 Zo blij als en klein kind. ( je weet wat ze zeggen over simpele zielen ….)

4) geen eieren. Ook speciaal, ook hier ben ik benieuwd hoe je dat opvangt. 

5) als laatste heb ik een App gedownload waarmee je je favoriete supermarktspullen kan scannen op “vegan”. Nieuw speelgoed. 

Deze stappen ga ik proberen te volgen. Mijn ecologische voetafdruk moet kleiner! 

Ik wil absoluut geen moraalridder zijn. Iedereen doet wat hij wil, maar K zal aanmoediging en receptjes kunnen gebruiken. Wish me good luck! Geef een reactie