Amandel-rabarbertaart

Amandel-rabarbertaart

Toch een klein woordje uitleg over deze taart.

Er zit eerste en vooral rabarber in. Dat is een groente of fruit ( wat je wil 🙂 ) die vroeger alleen als geneesmiddel werd gebruikt. ‘t Zou tumorgroei tegenhouden. Maar dat is niet verder bewezen, het werkt bij muizen. 🙂 Whatever…

Wat wel correct is, is dat het vol vitaminen, calcium en ijzer zit. De bladeren worden niet gegeten en de eetbare stengels zijn zurig.

Als je ze klaarmaakt, heb je dus veel suiker nodig. En zo kom ik op het tweede ingrediënt dat ik gebruikt heb. Ik eet namelijk geen suiker, dus gebruikte ik erythritol. Een bekend merk hiervan is Sukrin, www.sukrin.nl , maar ik bestel de mijne op http://www.steviaproducts.be. Dat is een kwestie van #kooplokaal 🙂

Wat moet je weten over erythritol? Eerst en vooral mochten ze dat een gemakkelijkere naam gegeven hebben, toch? 🙂 Het wordt door fermentatie gewonnen uit fruit, paddenstoelen, kaas, wijn, …. Het is een natuurlijk product, maar ons lichaam kan het niet afbreken. Het wordt dus niet opgenomen in het bloed en heeft daardoor geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Ideaal voor diabetici en ook voor onze tanden en mondgezondheid.

Je kan het vergelijken met stevia, want dat is ook een natuurlijk product, maar dat heeft een nasmaak die ik persoonlijk niet graag heb.

En als laatste moet je wel iets meer gebruiken om dezelfde zoetigheid te krijgen dan suiker. ( 0,6/1)

Genoeg interessante weetjes. Zorg dat je je rabarber krijgt van iemand, zoals ik en gebruik gerust gewoon suiker als je wil. Als t maar lekker is…

Ingrediënten

6el ongezouten boter

50gr erythritol

2 eieren

1el vanille-extract

1/4kl zout

130gr amandelmeel

40gr kokosbloem

2kl bakpoeder

¼ kl xantanagom

60ml room

60ml water

500gr rabarber

50gr erythritol

120ml water

¼ kl xantanagom

3-4 druppels rode kleurstof

50gr erythritol

90gr amandelmeel

50gr amandelschilfers

3el gesmolten boter

Zo maak je het:

Zet de oven op 170°C.

Vet een springvorm in van 22cm. 

Meng de boter met de erythritol in de machine, en doe er een voor een de eieren bij. Ook de vanille. 

In een andere kom meng je het zout, amandelmeel, kokosbloem, bakpoeder en xantana . 

Voeg nu de natte bij de droge ingrediëntenen meng tot een vaste pasta. Ook hier voeg je nog de room en het water toe. 

Doe deze mengeliug nu in de ingevette springvorm en zet 18-24 minuten in de oven. ( in’t oog houden, mag niet aanbranden)

Doe nu de rabarber samen met de erythritolsuiker en het water in een kom, en kook deze gaar. Als de rabarber zacht is, voeg je de xantana toe en eventueel rode kleurstof. Je kan eventueel even de mixer er in zetten. 

Giet deze mengeling op de gebakken koek. 

Maak de pot schoon ( minder afwas 🙂 ) en meng de gesmolten boter, geschaafde amandelen en amandelmeel. Giet deze op de rabarbermengeling. 

Zet nu alles een 3-tal minuutjes onder de grill tot er een crumble korstje ontstaat.

Smakelijk!Geef een reactie