TIP: No waste groentebouillon

TIP: No waste groentebouillon

Vandaag wil ik jullie happy maken met een top-tip! Ja, zo gewoon op een dinsdag. 🙂

Elke keer als ik mijn groenten klaarmaak om in een gerecht te verwerken, zit mijn afvalbakje bomvol met resten van groenten. Daarbovenop heb ik ook altijd groenten die ik vergeet in de frigo en die zijn dan niet echt meer om te verwerken. Ook laat ik mij verleiden in de winkel om verse kruiden te kopen, maar die vergeet ik dan te gebruiken waardoor ik heel vaak dorre plantjes heb staan. ( ik vergeet precies veel,…)

Dat groenafval moeten we dan in de groene vuilbak gaan gooien. En eerlijk? Dat is de smerigste uitvinding die er bestaat.

Dat begint dan te gisten en in een mum van tijd ( zeker in de zomer) zit dat vol met vliegen. Ik weet wel dat dat komt omdat er ook vleesresten in verdwijnen en laat dat nu net een walhalla voor ongedierte zijn.

Om deze afvalberg te verminderen heb ik een oplossing. Ik steek altijd de restjes van ajuin, prei, selder, dorre peterselie, teveel afgesneden tijm, de kroontjes van tomaat, enz in de vriezer. Wanneer ik voldoende bijeen heb, maak ik er een groentebouillon van.

Daardoor kan je alle smaken die in die restjes zitten toch nog recupereren. En geef toe, een zelfgemaakte bouillon is het beste wat er bestaat. In de eerste module in de kokschool, doe je niet anders dan fonds en fumets maken, dus het belang van een goeie basis is wel duidelijk.

Vandaag maakte ik mijn bouillon, wat trouwens maar een half uurtje moet opstaan, en na het zeven en afkoelen, kan dat in de vriezer.

Voor de feestdagen bv,…..

Wie gaat dat ook proberen?1 gedachte over “TIP: No waste groentebouillon”

Geef een reactie