Italiaanse ribollita

fullsizeoutput_2371

Op maandag werk ik tot 18u. Niet dat dat nu iets is om over naar huis te schrijven, maar ik heb dan gewoon wat minder avond over van mijn dag. 🙂

Vandaag moest ( of beter wilde) ik ook nog een kort ziekenbezoekje doen, moest er, alvorens ik begon te koken, ook nog een nieuwe was in de machine, een andere moest opgehangen worden… alez, tegen 19u ging ik er eens aan beginnen.

Een geluk, mijn frigo zit vol eten en mijn planning is al gemaakt. Alleen had ik dat nu toch weer even niet goed ingeschat. Het gerecht dat ik ging maken, was er eentje dat toch een uurtje moest pruttelen.

Voor zo’n onvoorziene toestanden heb ik altijd wel een snelle hap in de frigo voor mijn uitgehongerde dochter en man. Een droge worst kan dat hongertje dan wel stillen. 🙂

Op mijn planning stond Italiaanse Ribolitta. Ik had onlangs op Njam, “de Pepe” dat zien maken en dat zag er zalig uit. Het is volgens hem een volledige maaltijd, gemaakt van alle restjes die nog in de frigo zitten. Er zit geen vlees in, het was vroeger vooral een gerecht voor de arme mensen die zich geen vlees konden veroorloven.

Dat het een volledige maaltijd is kan ik beamen, en het is super lekker. Proberen dus!

NODIG

3 wortelen, in blokjes

2 preien, in kleien blokjes

4 selderstengels, in kleine stukjes

3 tenen look

2 uien, fijngesnipperd

1 grote aardappel, in stukjes

1 blik gepelde tomaten

2 blikken witte bonen

Wat chili of pikant pepertje

Olijfolie

en dikke bos verse platte peterselie, fijngehakt.

rozemarijn

tijm

2,5 l groentenbouillon

en lekker brood

 

HOE

Je stooft de uien aan tot ze glazig zijn, dan doe je de selder, prei, look en wortelen erbij samen met de kruiden. ( de peterselie nog niet) Dit laat je langzaam garen en dat mag redelijk bruin worden. Toch een half uurtje laten pruttelen.

Dan mag de peterselie, tomaten en de aardappel er ook bij.

Na een 10-tal minuutjes kan je de bonen en de bouillon er ook opgieten.

Dat kan je weer een klein half uurtje laten pruttelen.

Vergeet niet af en toe te roeren.

Breng op smaak met peper en zout en dien dit op met lekker brood, goeie boter of olijfolie en lookpoeder.

Dit is ZO lekker, en er is nog genoeg over voor de dag erna.

Smakelijk!

 2 gedachten over “Italiaanse ribollita”

Geef een reactie