Fietsen

Een fiets, … Bij ons was het de gewoonte dat je met je plechtige communie een echte damesfiets kreeg. Nu ja, krijgen, je kon dat kopen met het geld dat je kreeg van de familie. Hoe dan ook, op je 12 had je een damesfiets. Niks spectaculair, alleen die grote wielen.

Je zag dan al je vriendinnen overschakelen op een groot model. Iedereen had iets anders. Maar wel een groot model. Ik dus ook.

Mijn model was er een met 3 versnellingen. Je kan je voorstellen hoe mijn dochter mij nu uitlacht. 3 versnellingen, Allez seg!

Maar dat was echt de max, dat had niemand. Ik, na een maand of drie, ook niet meer. Dan was dat al kapot. En dat maakte dat de fietsenmaker dat systeem weghaalde en sindsdien was mijn fiets niet meer wat het moest zijn. 

Daarenboven was ik ook nogal een brokkenpiloot. ( niet alleen met de fiets trouwens). Hier en daar had ik toch een kleine aanraking met beton, andere fietsen of auto’s, waardoor ik na verloop van tijd, laat ons zeggen, toen ik alleen ging wonen, wel nog steeds met mijn communievelo rondreed. Alleen was er bijna geen enkel onderdeel nog het originele. 

Toch fier op mijn fiets, want zo’n communiefiets is toch iets speciaal. 

Buiten de waard gerekend. 

Om een heel lang verhaal kort te maken. Mijn fiets is in zeer bizarre omstandigheden kwijt geraakt. Ook nooit terug gevonden. Nochtans stond mijn rijksregisternummer erin gegrift…

Een fiets heb je niet nodig, was dan even mijn moto maar dat klopt niet. Ik Heb ondertussen een nieuwe fiets. 

Vandaag in dit schitterende weer hebben we een fietstocht gemaakt langs de Schelde, en dat is zo zalig. Je kan echt niet zonder fiets…dat is genieten. 

Ik ben thuis gekomen en ik heb met restjes uit de frigo een heerlijke maaltijd gemaakt. Opgeladen door het fietsen…

Gazpachio van erwten met gerookte forel, gepocheerd ei, ansjovis, zongedroogde tomaat, aardappelblokjes en bieslookbloemetjes

NODIG

1 ei per persoon

500 Gr diepvrieserwten

Water

Azijn

1,5 l groentenbouillon

P en z

Gerookte forel

Ansjovis

Zongedroogde tomaatjes

Bieslookbloemetjes

Naan brood

HOE

Je kookt de erwten 5 minuten in zout water, en je koelt ze direct af onder koud water. 

Je mixt de gekookte erwten met de groentenbouillon. Dat mengsel zeef je. En je zet dat koel. 

De aardappelblokjes kook je gaar, nog beetgaar…

Vlak voor het serveren doe je in en grote pot water met veel azijn en je brengt dat aan de kook. Als het kookt zet je je vuur lager en je pocheert je eieren in dat water. 

Je doet je ei in een kopje. Je roert in het water tot je een kolk krijgt. Je giet in 1 beweging je ei in dat water en laat dat gedurende 3-4 minuten liggen. 

Je zal zien dat het eiwit stolt rond de eidooier. Zo doe je alle eieren, zorg dat het water warm genoeg blijft maar niet echt kookt. Pocheren doe je net onder het kookpunt. 

Om te serveren giet je de gazpacho in een kommetje, je legt de aardappeltjes erin, de forel in stukjes, gepocheerd ei er op, ansjovis erbij en als laatste het bloemetje van de bieslook. 

Dat samen met naan brood en je hebt een heerlijk zomers gerecht. 

Smakelijk! Geef een reactie