Boodschappen

Dat is mijne rayon… zoals ze bij ons zeggen. Dat doe ik. Er zijn nog wel dingen die ik doe, maar ik mag niet klagen. Ik heb een nieuwe man, of ben ik een nieuwe vrouw? Soit, boodschappen doe ik. 

Vroeger vertrok ik als een kip zonder kop naar de winkel, laadde mijn kar vol met lekkers, maar als puntje bij paaltje kwam had ik veel rommel bij, een allegaartje van eten. Niet bij nagedacht. Dan kon ik toch nog extra gaan bijhalen, en een ganse hoop weggooien. ( Met dat verloren geld kan ik mij toch een mooi kleedje kopen, dus moest er een nieuwe aanpak komen)

Om eerlijk te zijn, was dat niet van de ene op de andere dag dat ik dacht, ik smijt hier veel te veel eten weg. Nee dat is een proces dat toch even duurt alvorens je dat door hebt. 

Ik zit ook niet altijd uit te rekenen wat alles kost ( want prijsbewust ben ik niet echt). Maar als je week na week toch echt je frigo moet uitmesten met vervallen potjes en vieze groenten en fruit, komt dat besef wel. 

Dus geleidelijk aan ben ik beginnen opschrijven wat ik moest meebrengen. Een boodschappenlijstje. Maar weer, zonder dat uit te zoeken wat er op het menu komt, verviel ik steeds weer in dezelfde gerechten: spinazie met worst, bloemkool met steak, spaghetti, … mega BORING. 

Nu kruip ik elke week in mijn kookboeken, recepten, seizoensboekjes, en ik maak mijn weekmenu. Ik probeer zoveel mogelijk variatie te brengen.

Uiteraard eten wij ook nog spaghetti!

Dus toch tips voor wie dit herkent:

Maak een weekmenu. Kijk daarvoor eerst in je kast en frigo zodat je kan opgebruiken wat er nog ligt.

Stel op basis daarvan je boodschappenlijstje op. Ikzelf heb nog een afwijking op dat vlak. Ik wil dat mijn boodschappenlijstje opgesteld is volgens de opstelling van de winkel. Dan gaat dat super snel. 😂

Hou je ook aan het menu dat je hebt gemaakt. De dagen kunnen wel verwisselen of er kan al eens een dag iets anders uit de bus vallen ( flexibel moeten we blijven he) maar anders eindig je terug met alles in de vuilbak te kieperen. 

Zo kom ik dan naadloos aan mijn menu van deze week. Voor de liefhebbers de receptjes:


Ik maakte asperges met mimosa eitjes en gerookte zalm

NODIG:

Asperges 

350 gerookte zalm

2 eitjes per persoon

Peterselie

Echt boter

Bladerdeeg

1 extra ei

Paprikapoeder

HOE:

Eerst en vooral warm je de oven op tot 200gr. Je maakt lange reepjes van je bladerdeeg. Deze kan je opkrullen, oprollen of in een strikje plooien. Je legt dat klaar op een bakmatje. 

Je bestrooit dat allemaal met paprikapoeder en daarna strijk je dat in met het losgeklopt ei. 

Ondertussen schil je de asperges heel grondig. Er is niks zo vies als asperges waar je blijft op kauwen. ( de weggesneden slierten kan je afkoken en je hebt een ideale basis voor aspergesoep)

De asperges zet je in koud water met wat zout op het vuur en laat dat tot het kookpunt komen. Dan zet je het van het vuur en laat het verder garen. 

De eitjes kook je in water met een scheutje azijn, gedurende 10 minuten. Als ze klaar zijn kan je ze pellen, laten afkoelen en tot mimosa pletten. 

De boter laat je smelten op het vuur. Er zal een schuimlaag ontstaan ( de wei) die doe je er af, zodat je een geklaarde boter hebt. 

De peterselie snij je heel fijn. 

Je mengt de mimosa en de peterselie onder de boter en brengt het op smaak met peper en zout. 

Als het bladerdeeg klaar is, kan je de borden schikken met de zalm, asperges en eieren. 

SmakelijkGeef een reactie