Mijn eerste VEGANprobeersels…

Toch wel blij dat ik congé heb… dat doet om te “VEGinnen” 😉 wel deugd dat ik nu tijd heb en ik vanalles kan opzoeken en uitproberen. 

Plantaardig ok, maar t moet lekker en genoeg zijn. 

Ik hoor toch wel heel veel afkeurende commentaren, maar ik wil een beetje bewijzen dat dat niet klopt. Het zou al ten eerste betekenen dat alle mensen die Vegan eten, altijd honger hebben en ten tweede nooit niks lekker op hun bord krijgen. 

Ik heb er nu al veel over gelezen en opzoekwerk voor gedaan en als die plantaardige vervangers amper of niks aan de smaak veranderen, wil ik ze wel gebruiken. 

Ik ben gestart met broodbeleg. Want dat is heel gemakkelijk, je koopt charcuterie en je legt dat op je boterham. Er zijn bepaalde merken die vegan broodbeleg verkopen en daar is niks mis mee, maar dan ga ik ook voorbij aan t feit dat ik graag kook en zelf bereid. 

Ik maakte een rodebietenspread


En een gerookte tomatenspread met macademian noten


Dat heeft smaak genoeg om op brood of iets gelijkaardigs te leggen. 

Dat gelijkaardigs vond ik in 

Wortelbrood


Wat je trouwens ook met rode biet of broccoli kan maken. Als je ze alledrie maakt krijg je een regenboogbrood… ( zie in The green Kitchen at home).

Ook maakte ik gisteren vegan fish and chips met tartaar


The chips zijn niet op de foto geraakt maar in het recept zet ik er wel bij hoe ik dat klaarmaakte. 

Vandaag was het avondeten een groentenlasgne met aubergine, pompoen en tomaat. 


Met als dessert een vegancake met cherimoyafruit. Ik kende dat ook niet tot ik in Peru was deze zomer. Een mierzoet stuk fruit. Lekker! 


Mijn eerste probeersels zijn -bijna- helemaal vegan. Ik gebruik eerst de spullen die nog in de kast zitten. De lasagnepasta was bv nog met eieren. Maar weggooien en nieuw kopen past ook niet in de vegan-stijl. Dus kan ik daar wel mee leven. We blijven on track.

Recepten

Rodebietenspread


500gr rode biet ( voorgekookte)

2 rijpe avocado’s

Zeste en sap van 1 Citroen

2 el kappertjes

1 el graantjesmosterd

Zeezout en peper

HOE

De rode biet en de avocado’s kan je pletten met een vork. Dan zitten er nog wat kleine brokjes is. De andere ingrediënten kunnen erbij. In de koelkast kan je dat 4-5 dagen bewaren. Ook lekker bij het aperitief! 

De gerookte tomatenspread met macademiannoten


NODIG

1 el kokosolie

1 tl komijn

1 tl gerookt paprikapoeder

1 tl gemalen gedroogde koriander

1/2 tl chilivlokken

1 rode paprika

750 ml passata ( ik maakte eerder deze week tomatensaus)

150 Gr gehakte macademiannoten

Verse koreander

HOE

Je doet de gedroogde kruiden in een pan en je laat deze in de kokosolie bakken tot je duidelijk de gerookte geur krijgt. Daar doe je de in brunoise gesneden paprika bij en de gaart deze mee. Na een paar minuten giet je de tomatensaus erbij en dat mag ook nog 5 min meekoken. Laat afkoelen en strooi de noten en de verse koriander er op. 

Ook lekker met tortillachips.

Smakelijk!

Wortelbrood


NODIG

250 Gr bloemkool

250 Gr wortel

100gr amandelmeel

Gedroogde kruiden tijm en oregano

Verse basilicum fijngehakt

P en z

8el arrowroot en 

8 el water

HOE

De bloemkool doe je in de foodprocessor tot je de structuur van rijstkorreltjes hebt.

De wortel rasp je 

Je mengt alles samen tot je een goeie stevige pap hebt. 

Dat strijk je op een met bakpapier beklede bakplaat en dat mag 25 min op 200gr. 

Dit is lekker met Hummus de bietenspraed of de tomatenspread! 

Smakelijk!
Geef een reactie