Aubergine met sesamtofu

Aubergine met sesamtofu

Sinds 1 januari eet ik vegetarisch. Dat is toch al een prestatie als je weet dat ik liefst rood vlees at. Het moest zelfs niet gebakken worden 😂. Steak tartare was mijn nummer 1, All time favorite.

Mensen vragen dan aan mij: “waarom eet je vegetarisch?”

Ik heb daar eigenlijk geen antwoord op. Ik vraag ook niet aan mensen waarom ze vlees eten. Toch?

Voor het milieu was mijn eerste antwoord. En dat ligt me wel nauw aan het hart, maar daarvoor is er veel meer nodig dan alleen je vlees skippen.

Toch heb ik voor mezelf een antwoord gezocht. Ik eet vooral vegetarisch, omdat ik er de fun in zie om dingen anders te doen. Om lekkere recepten te zoeken zonder vlees of vis. Mijn grootste inspiratie is de keuken van “Hofke van Basel”. Daar vraag ik al veel langer de vegetarische menu. En de pareltjes die je dan krijgt zijn fantastisch! Dan ben je niet teleurgesteld dat je geen eend of ree krijgt. Nee, de gerechten zijn zelfs beter 🙂

Dat is spijtig genoeg nog niet in elk restaurant het geval. Soms zijn gewoon de dierlijke ingrediënten weggelaten uit het gerecht dat je krijgt. En dan mist er iets op het bord. Er is dan niet over nagedacht. Vleesvervangers zijn ok, maar de combinaties moeten kloppen. Je kan nu eenmaal niet de biefstuk-friet vervangen door tofu-friet en denken dat het lekker kan zijn.

Ik probeer dus zelf ook lekkere combinaties te zoeken.

Wie bij ons komt eten, krijgt zowiezo vis of vlees, ik dring mijn idee niet op. Maar ik start van de groente ipv het vlees. Doet Seppe Nobels van graanmarkt 13 dat ook niet?

Groenten zijn dan ook zo leuk om mee te werken. De kleuren, de smaken en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Valt het op dat ik graag groenten eet?

Aubergine met sesam tofu ( 2personen)

NODIG

250gr tofu

Verse koriander

3el rijstazijn

4el sesamolie

2t look

1tl chilipoeder

2el stevia

1 aubergine

2 el olijfolie

P &z

125gr desamzaadjes

125ml sojasaus

HOE

Zet de oven op 95graden

Meng de koriander (1/4) , de rijstazijn, de sesamolie, look, chilipoeder, stevia in een kom.

Maak juliennereepjes van de aubergine.

Meng deze in de marinade en laat een uurtje trekken.

Bak de aubergine in een wok. En schep alles over in een ovenvaste schotel. Dan kan je deze warm houden in de oven.

Ondertussen snij je de tofu in plakjes en je rolt deze in de sesamzaadjes. Bak deze in olijfolie in de pan. Als ze gebakken zijn, giet je de soja erbij en laat deze karameliseren.

Schep de aubergine op een bord en leg er de plakjes tofu bij. En bestrooi met koriander.

Smakelijk!Geef een reactie